Santiago de Compostella

Het Rosenstock-Huessy Huis, voorheen het Sint Jacobs Godshuis is al eeuwen lang een pleisterplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella in Noord-Spanje. Jaarlijks komen honderden mensen, die op weg gaan naar Santiago hun startstempel halen in dit voormalige Godshuis en pelgrimspleisterplaats. In de afgelopen decennia is de belangstelling voor deze tocht weer sterk gegroeid.

Voor de informatie over de tocht en voor het verkrijgen van een pelgrimspaspoort en stempels kun je contact opnemen met de Stichting Haarlem-Santiago. Op www.haarlemsantiago.nl vind je alle informatie en via info@haarlemsantiago.nl kun je ook direct contact opnemen. Als je mailt met vermelding van je telefoonnummer wordt er doorgaans binnen een dag contact opgenomen voor een afspraak met de vrijwilligers.

Een andere optie is contact op te nemen met het Genootschap van Sint Jacob te Utrecht. Ook bij deze vereniging staan de pelgrimstochten naar Santiago centraal, maar dan in het bijzonder de voettochten. Daar is alle informatie te verkrijgen en krijgt men ook een pelgrimspaspoort na lid te zijn geworden van de vereniging. Ook worden door deze vereniging velerlei andere activiteiten aangeboden, zoals lezingen, landelijke bijeenkomsten en zo meer. Zie hiervoor de website www.santiago.nl.

Pelgrimspaspoorten zijn ook verkrijgbaar bij vrijwel iedere slaapplaats vanaf Zuid-Frankrijk. Voor wandelaars die starten in St. Jean Pied de Port (Pyreneeën) zijn de pelgrimspaspoorten verkrijgbaar bij het pelgrimskantoor in deze plaats.

Ook in het Rosenstock Huessy Huis worden stempels gegeven. Dat wordt verzorgd door vrijwilligers van de Stichting Haarlem-Santiago en van het Genootschap van Sint Jacob in samenwerking met bewoners van het Rosenstock Huessy Huis. Voor stempelafspraken met de stichting Haarlem – Santiago kunt u mailen met info@haarlemsantiago.nl en voor stempelafspraken met het genootschap kunt u mailen met jacobskapel_haarlem@santiago.nl. Daarbij kan een kleine rondleiding door het Rosenstock Huessy Huis worden verzorgd.

In het seizoen, tussen 1 april en 15 september, zijn vrijwilligers van de Stichting Haarlem-Santigo op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en daarnaast op afspraak in het Rosenstock Huessy Huis. Voor de inloop op zaterdag wel graag even een mail sturen. Regelmatig zijn er informatiebijeenkomsten, controleer hiervoor de website www.haarlemsantiago.nl . Op die site is ook het adres van het Rosenstock Huessy Huis (Hagestraat 10 te Haarlem) eenvoudig met behulp van Google Maps te vinden.